Tothom hi és benvingut, si voleu deixar-nos les vostres reflexions envieu-les a: butisam@gmail.com

Cavall Bernat

Un procés d’erosió, capriciós i juganer, ha esculpit damunt d’una massa fracturada de conglomerat el relleu impossible dels Cavalls Bernat.
El Cavall Bernat de Montserrat des del cim a la base, es desploma en 245 vertiginosos metres de paret de conglomerat, mentre que des de la carena, el menor desnivell des d’on intentar l’escalada, s’enlaira encara 60 metres.
El topònim Cavall Bernat, però, no és exclusiu de Montserrat, sinó que es repeteix arreu dels territoris de parla catalana, aplicat sempre a monòlits de roca.
Totes les grans roques tenen forma de cavall? Tots els cavalls s’han de dir Bernat? No, evidentment que no. Per si encara persistia algun dubte sobre el significat del Cavall Bernat, l’illot de les illes Medes situat més a llevant, el punt ideal per veure la sortida de sol al Mediterrani o per capbussar-se en un dels paisatges submarins més vius i prodigiosos, l’illot conegut com el Carall Bernat ens dóna la pista definitiva.
El topònim Cavall Bernat prové de la transformació púdica de l’expressió carall trempat. El carall no és només una interjecció de sorpresa i admiració, o allà on enviar els pesats que fan publicitat per telèfon, sinó també –i aquest ha de ser el seu significat primer— l’òrgan sexual masculí que ara a les escoles en diuen penis. I trempat no es diu només de qui mostra bon humor i tracte fàcil, sinó que significa també en erecció. Ara sí que el topònim encaixa perfectament amb la forma del que descriu!

1 comentari: